Po pierwsze musimy przemyśleć potrzebny swoje i reszty domowników. Wielkość oraz projekt kuchni zależy od tego, czy zazwyczaj robimy duże zapasy żywności oraz czy mamy zamiar składować tam domowe przetwory i akcesoria kuchenne. Ponadto spiżarnie należy umiejscowić w takim miejscu, żeby łatwo i szybko można było się do niej dostać.
Dobrze również, gdyby pomieszczenie nie miało okna. Jeśli jednak jest, należy je dobrze zabezpieczyć za pomocą np. zasłony lub rolety i siatki przeciwko owadom. Pomieszczenie, które mamy zamiar zaadaptować na spiżarnię, powinno być nieogrzewane, usytuowane po północnej stronie i przy najchłodniejszej ścianie.
W spiżarni należy do minimum ograniczyć źródła ciepła. Jeśli przez pomieszczenie przebiega np. rura z ciepłą wodą, nie można zrobić z niego spiżarni, ponieważ produkty będą się psuć. Spiżarnia powinna być również dobrze wentylowana.
Warto zastanowić się także, czy będziemy chcieli przechowywać tam przetwory, żywność suchą (jak ryż czy makaron) oraz narzędzia kuchenne, czy planujemy, by było to miejsce również dla świeżych warzyw, owoców i mięsa. Wtedy w spiżarni w kuchni należy umieścić dodatkową lodówkę lub zamrażarkę.