Umeblowanie małej kuchni to nie lada wyzwanie. W każdym królestwie gotowania, dużym, czy małym, należy pamiętać o stworzeniu tzw. trójkąta roboczego. Chodzi o podzielenie pomieszczenia na trzy główne strefy: gotowania (kuchenka, piekarnik, okap), zmywania i przygotowywania (zlew, kosz, blat roboczy) oraz zapasów i przechowywania (lodówka, szafki na produkty „suche”). Wszystkie te elementy są niezbędne, ponieważ inaczej pomieszczenie nie będzie funkcjonalne. Nie można o tym zapominać, planując różne aranżacje małej kuchni. 2019 rok przyniósł kilka powtarzających się trendów, które pomogą w stworzeniu praktycznego pomieszczenia do gotowania.
Meble powinny być ustawione odpowiednio do kształtu kuchni. W wąskich i długich pomieszczeniach wszystkie meble powinny być zamontowane po jednej stronie – inny układ sprawi, że w kuchni nie zostanie wystarczająco wolnej przestrzeni, w której będzie można się swobodnie przemieszczać. Z kolei w pomieszczeniach kwadratowych lub prostokątnych najlepiej zdecydować się na ustawienie sprzętów w kształcie litery „L”. Przyjmuje się, że pomiędzy ciągami mebli lub między meblami, a ścianą powinno być minimum 90 centymetrów odległości.